C California Style

In NICOLE HOLLIS’ new studio, the reception area features deep-hued hand-applied plaster walls, an Italian-made marble fireplace with a BEC BRITTAIN chandelier, SERGE MOUILLE sconces and artwork by CHRISTOPHER BADGER. Photography by Laure Joliet.
The open kitchen is ideally suited to family-style lunches. Photography by Laure Joliet.

Inside Nicole Hollis’ New S.F. Workspace

by C California Style

The interior designer debuts a modern minimalist studio

Designer NICOLE HOLLIS.  Photography by Laure Joliet.

Designer NICOLE HOLLIS. Photography by Laure Joliet.

It isn’t surprising that an interior designer as adroit as Nicole Hollis could see past dirty carpeting, dropped acoustic ceilings and fluorescent lighting. In February, after a six-month effort that included exposing concrete ceilings and pouring epoxy floors, Hollis transformed the drab former headquarters of a tech startup into a moody and refined studio. The composition “immediately sets a very seductive residential tone as your first impression,” says Hollis. “I had a vision of moving through the darkness into the light.” Hence, the space opens up to a work zone appointed with linear white desks and oversized white dome pendant lamps. Amid the pale walls and expanses of windows, “a black cube,” as Hollis puts it, stands in contrast; lined in charred wood—an example of the Japanese technique shou sugi ban—the dark environs house the firm’s materials library and printer room. In addition to inaugurating her 5,000-square-foot namesake studio, Hollis has been busy with myriad projects. Among them: homes in the Bay Area and L.A.; the renovation of the Grant Building on Market Street, which will become a Yotel property; and a collaboration with vintner Jean-Charles Boisset in Yountville. “I don’t think our studio reflects our work as much as it represents our process,” says Hollis. “We approach every project with a clean slate and prefer not to repeat ourselves.” 1000 Brannan St., Ste. 503, S.F., 415-278-9457; nicolehollis.com.

Written by ANH-MINH LE.

 

This article originally appeared in the April 2017 issue of C Magazine.